Training checklist voor mensen met diabetes
Diabetes is een van de meest voorkomende leefstijlziekten. Bij diabetes speelt, naast de juiste voeding, beweging een belangrijke rol om zo gezond mogelijk te blijven. Waar moet u rekening mee houden? In dit artikel leggen wij uit wat diabetes precies is en wat voor nut het heeft om te bewegen met diabetes. Om u hierbij te helpen, hebben wij een training checklist gemaakt.
Wat is diabetes?
Mensen met diabetes (ook wel bekend als suikerziekte) zijn niet meer in staat om de bloedsuikerspiegel automatisch op het juiste niveau te houden. Dat komt omdat het lichaam ofwel geen insuline aanmaakt, ofwel omdat het lichaam niet goed meer reageert op insuline. Insuline is nodig om suikers (glucose) in het bloed te transporteren naar de cellen, waar het dient als brandstof. Er zijn twee verschillende type diabetes: insuline-afhankelijk (type 1) en niet-insuline-afhankelijk (type 2).
Type 1-diabetes: afhankelijk van insuline
Ongeveer 10-15% van de gevallen van diabetes valt onder type 1. Het wordt gekenmerkt doordat het lichaam geen endogene insuline aanmaakt, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt.
Type 2-diabetes: niet afhankelijk van insuline
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline en kan het werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.
Bewegen met diabetes
Bewegen is heel gezond, omdat u door te bewegen de insulinegevoeligheid verbetert. Hierdoor wordt uw bloedsuikerspiegel minder hoog. Daarnaast krijgt u een fit gevoel, blijft u op gewicht en heeft u minder last van stress. U moet wel met een aantal zaken rekening houden:
Lage bloedsuiker na het sporten
Als u medicijnen gebruikt, kunt u 24 tot 48 uur na het sporten alsnog een hypo (te lage bloedsuikerspiegel) krijgen. Zeker als u besluit om in de avond te sporten, valt dit te voorkomen door regelmatig uw bloedsuiker te controleren. Ook is het verstandig om advies te vragen aan onze fysiotherapeuten.
Hoge bloedsuiker na het sporten
Een hyper (te hoge bloedsuikerspiegel) is ook mogelijk, omdat iedereen anders reageert op inspanning. Om dit te voorkomen, kunt u na de training een cooling-down doen. Op deze manier gebruikt u de aanwezige insuline zelfs beter.
Training checklist voor mensen met diabetes
- Praat met uw behandelend fysiotherapeut over de juiste oefeningen
- Controleer uw bloedsuikerspiegel voor en na het sporten
- Controleer uw voeten voor en na het sporten op blaren of zweren
- Draag de juiste schoenen en sokken
- Drink veel vocht voor, tijdens en na het sporten
- Zorg voor een goede warming-up voordat u gaat trainen en na afloop voor een cooling-down
- Zorg dat u een tussendoortje bij de hand heeft voor het geval uw bloedsuikerspiegel te laag wordt
- Injecteer geen insuline in de spiergroepen die tijdens de training zullen worden gebruikt, omdat de insuline te snel opgenomen wordt
- Wees extra voorzichtig bij het trainen in extreme weersomstandigheden. Bij warm weer neemt u sneller insuline op, bij koud weer gaat dit juist vertraagd
Heeft u diabetes en wilt u sporten? Groepspraktijk de Vries helpt u!
Heeft u diabetes en wilt u graag in beweging komen? Wij helpen u graag met het opstellen van een juist trainingsschema! Neem contact met ons op via onze contactpagina, 020-6824166 of info@groepspraktijkdevries.nl en wij helpen u verder!