Skip to content
rugklachten, rugpijn, acute rugklachten, acute pijn, thuiswerken, sportgerelateerde klachten, spit, fysiotherapie, fysiotherapeut, tips, preventie, rugklachten fysio, rugklachten fysiotherapie, rugpijn fysio, rugpijn fysiotherapie, 

Help! Ik ben door mijn rug gegaan… En nu?

We maken het bijna allemaal wel een keer mee in ons leven: door de rug gaan. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Waarom gebeurt het en wat kunt u er tegen doen? Lees hier de 4 tips om het door de rug gaan te voorkomen en wat u kunt doen als het toch fout gaat.

Door de rug gaan, wanneer gebeurt het?

Bij veel gevallen, waarbij iemand door zijn of haar rug gaat, gebeurd dat meestal wanneer er te snel (en te onoplettend) wordt getild. Vaak wordt er met een gedraaide rug te zware gewichten getild, of wordt het zware gewicht te ver van het lichaam gehouden. Wanneer u tijdens het sporten het gewicht of de moeilijkheidsgraad van de oefeningen opbouwt, gebeurd het nog wel eens dat de uitvoering van de oefeningen hierop achteruitgaat. Ook dit kan ervoor zorgen dat de pijn er ineens in “schiet”.

Tegenwoordig werken veel mensen door het COVID-virus thuis, waardoor rugklachten sneller kunnen ontstaan. Niet alleen acute rugklachten, maar ook chronische rugklachten spelen sneller op. Door het te lang zitten in bijvoorbeeld een keukenstoel of een stoel die niet is afgesteld op uw bureau, kan uw lichaam verkrampt raken. Wanneer u daarna ineens opstaat en snel wilt bewegen kunt u ook door de rug gaan.

Wat gebeurt er precies bij het door de rug gaan?

Als u door de rug gaat is er vaak sprake van een acute verkramping van de spieren die aan blijft houden. Dit is vergelijkbaar met een kramp in de kuit na een dag veel lopen of een stijve nek na een nacht niet goed te hebben geslapen. Soms gaat die verkramping na een paar dagen weer over en is er geen langdurig probleem. In de gevallen dat dit niet zomaar over gaat, is het verstandig om een afspraak te maken met uw fysiotherapeut. Om te voorkomen dat het probleem erger wordt, kan uw fysiotherapeut u behandelen en oefeningen meegeven om terugkerende klachten te voorkomen. In sommige gevallen is er iets anders aan de hand en dan zal de fysiotherapeut doorverwijzen naar de nodige specialist of arts.

 4 tips om het door de rug gaan te voorkomen:

  1. Let op uw houding tijdens het tillen. Probeer eens door de knieën te zakken en vanuit de benen te tillen of met één knie op de grond te steunen. Til zware gewichten altijd bewust, rustig en dichtbij uw lichaam. Til nooit met een gedraaide rug!
  2. Kijk tijdens het sporten eens samen met uw partner of trainer goed naar de uitvoering van uw oefeningen. Ga eventueel samen met uw trainer op zoek naar vervangende oefeningen om de rug te ontlasten.
  3. Wissel af en toe tijdens het werken van houding. Sta regelmatig even op, loop een rondje en strek de benen.
  4. Hetzelfde geldt voor lang staan en slenteren tijdens het wandelen. Probeer een rechte houding aan te nemen en strek af en toe even helemaal op om de spieren los te maken.

Wat kunt u zelf doen op het moment dat u door de rug gaat?

  1. Het is belangrijk om zo goed mogelijk te blijven bewegen. Wanneer u een afwijkende houding aanneemt gaan ook andere delen van het lichaam verkrampen om de rug te ontlasten.
  2. Vaak is een warme douche erg prettig om de spierspanning te verlagen. Dit is vaak wel van korte duur.
  3. Om de pijn kort wat te verlichten kunt u ook een lichte pijnstiller innemen zoals bijvoorbeeld paracetamol. Doe dit niet wanneer u een allergie heeft voor de bestanddelen of van de arts een reden hebt gekregen om dit niet in te nemen.
  4. Doe rustige oefeningen waarbij u de rug soepel maakt en niet te veel hoeft aan te spannen om de spierspanning wat te verlichten.

Heeft u acute rugklachten die niet minder worden of heeft u vragen over uw rugklachten?

Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Groepspraktijk de Vries u helpen. Neem contact op met ons via de website, 020 – 682 41 66 of info@groepspraktijkdevries.nl.